Can the Iowa ESA pay for disability-related materials and services?
Yes, with a provider's verification that a disability exists and that the item responds to it. The state's guide says a student shall not be required or encouraged to identify the disability.
What are the rules for materials and services for students with disabilities?
- Education materials and services for students with disabilities from an accredited provider.
- A provider verifies the need; the family is not required to label the student.
What is not allowed in this area?
- Household items and furniture
- Consumables such as food and tissues
What does this mean for a Des Moines-area family?
Plan around the tuition-first rule: therapy and materials come from what is left after tuition, or from a balance carried from earlier years.
| It is | It isn't |
|---|---|
| Paid from money left after tuition and fees | Paid before tuition |
| Bought through the Odyssey Marketplace or billed by the school | Reimbursed when bought at another store |
| Checked against the state's expense list | A guarantee that every item will be approved |
Sources: Iowa Department of Education, "Iowa's Students First Act ESA Program: Eligible and Ineligible Expenses" (educate.iowa.gov/media/8595, updated May 25, 2023 and still linked from the ESA program page in October 2026); Iowa Code section 257.11B(1)(b); Iowa Administrative Code 281-20.1(6); Odyssey Iowa help center. This is a summary, not legal advice; Odyssey and the Department decide individual purchases, and a parent may appeal a decision to the State Board of Education within 30 days.